Bahan:
- 1 ekor ayam, dipotong-potong
- 10 butir telur ayam, rebus, kupas
- minyak untuk menumis
- 3 helai daun jeruk purut
- 1 batang sereh, dimemarkan
- 750 ml santan
- 3 sendok makan air asam jawa
Bumbu Dihaluskan:
- 10 buah bawang merah
- 4 siung bawang putih
- 5 butir kemiri, disangrai
- 3 sendok makan ketumbar, disangrai
- 1 sendok teh jinten
- 2 cm kunyit, dibakar
- 1 sendok teh garam
Cara Membuat:
1.
Tumis bumbu halus bersama daun jeruk purut dan sereh hingga harum.
2.
Masukkan ayam lalu aduk-aduk hingga ayam kaku dan berwarna putih.
3.
Masukkan telur rebus dan santan lalu masak hingga mendidih sambil
diaduk-aduk agar santan tidak pecah.
4.
Masukkan air asam, masak hingga semua bahan matang dan santan berminyak.
Angkat.
No comments:
Post a Comment